Toen ik laatst voor voor het stoplicht stond, betrapte ik mezelf op een gevoel van opluchting toen ik besefte dat de voorwielen van de auto in een kuiltje stonden. ,,Score!” dacht ik, toen ik vol genoegen de auto in en uit het kuiltje liet schommelen. Ik besloot dat ik in de toekomst alle auto’s die ik dat zou zien doen, zou markeren als “ADHD-owned”.

Maar is het wel ADHD? Of is het gewoon ongeduldigheid los van de hyperactiviteit? Zijn er mensen die niet de lifestyle hebben, die ook zo ongeduldig zijn? En moeten we die kipjes dan veroordelen?

Zoals iedereen, zocht ik mijn antwoord in quotes, spreekwoorden en gezegdes. Die zouden vast uitkomst bieden.

De hedendaagse mens is verslaafd aan quotes. In een seculiere samenleving als de onze is dat niet verwonderlijk. We hebben allemaal sturing en rolmodellen nodig. Problematisch echter, is dat quotes helemaal geen sturing geven, maar slechts excuses vermomd als verlicht denken.

We willen verlicht denken. In de sleur van het dagelijks leven vergeten we er vaak naar te leven, daarom kopen een stuk wit steigerhout met quote daar al op geprint en hangen die aan de muur naast een Boeddha beeld (wat we zelf gekocht hebben, AI-AI).

Sommigen vinden we de esthetische waarde van zoiets zo verrukkelijk, dat we het ook gebruiken om dingen te labelen. Zo weten ze altijd dat de glazenfles in de koelkast met een doorzichtige, kleurloze substantie geen terpentine is, maar water. Mensen die moeite hebben met het vinden van hun huis, plaatsen in de vensterbank de kartonnen letters “HOME”, zodat ze vanaf de straat kunnen zien waar ze moeten zijn. Ik ben voor.

Bewust onbekwame mensen zij betrouwbaar, zij weten wat ze niet kunnen, en daardoor jij ook. Het zijn de “bekwame” mensen waar je voor op moet passen, omdat je nooit weet wanneer ze iets vreselijk “onbekwaams” doen. – de edele Captain Jack Sparrow (lichtelijk aangepast aan de situatie)

Zowel deze onbekwaamheid in het vinden van je huis, als de oplossing hiervoor, blijkt echter besmettelijk. Als dat maar goed gaat…

Aan de andere kant, je hebt altijd een goed excuus als je met je goede been uit het verkeerde bed stapt.

Maar ik dwaal af; terug naar de uit de context gerukte wijsheden. We zijn natuurlijk te druk om ons in de wijsheden te verdiepen door er een boek of twee over te lezen. Daarom zijn quotes vaak in relatie tot elkaar volkomen tegenstrijdig en kunnen we elk gesprek een nekschot geven door er eentje in te gooien. OF, je kunt een heel gesprek in quotes voeren:

A: ,,Doe iets wat je leuk vindt en je hoeft nooit te werken.”

B: ,,M’n vader heeft me geleerd om hard te werken, niet om het prettig te vinden.”

A: ,,Okay, van hard werken is nog nooit iemand omgekomen. Waar waarom zou je dat risico nemen?”

B: ,,Als het hele jaar vakantie was, zou sporten net zo vervelend worden als werken.”

A: ,,Plant gewoon zaadjes en je hebt voor de rest van je leven een tuin met bloemen.”

B: ,,Ik kan niet zitten wachten tot goede dingen gebeuren. Ik moet ze laten gebeuren!”

A: ,,Geduld is een schone zaak.”

B: ,,Ja, maar (lees: ‘nee’): Dromen werken niet als jij dat niet doet.”

A: ,,Kijk naar bomen, dan weet je wat het resultaat van geduld is.”

B: ,,Ik kijk liever naar gras, dan weet ik doorzettingsvermogen is. Wat telt in de strijd is niet per definitie het formaat van de hond, maar de omvang van zijn strijdlust.”

A: ,,Alles komt goed uiteindelijk. Als het nog niet goed is, is het kennelijk niet het einde.”

Mac McCleary: “Geduld is iets wat je bewondert bij de chauffeur achter je en verfoeit bij de bestuurder voor je”

etc.

Toen ik deze citaten van google plukte, heb ik natuurlijk ook niet hun context onderzocht, daar had ik de concentratie niet voor. “Concentratie en onderzoek zijn essentiële elementen in de kunst van geduld.” (R. J. Rushdoomy) Kijk, daar ga je al.

Maar het punt is: die quotes bieden nog steeds geen antwoord op de vraag of ongeduldig zijn iets slechts is. Geduld lijkt, gezien de kwantiteit aan quotes die pro geduld zijn, in de ogen van de meesten iets goeds te zijn.

Maar moet je geduldig zijn als iemand je tijd verspilt door niet naar je te luisteren? Of als iemand met 20 kmpu door de bebouwde kom rijdt en je daardoor je stoplicht mist? Het is toch lekker om je frustratie te uiten door te schreeuwen ,,JE MAAKT M’N LEVEN ZO MOEILIJK!” Opkroppen is immers ook niet goed. Er bestaan immers niet voor niets workshops “schreeuwen”.

En het maakt de beste comedy, wat op z’n beurt weer ontspannen werkt.

Reuse with restrictions: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Dingen lossen zich vanzelf op. Zolang ik mijn raampje niet open heb staan wanneer ik mijn ongenoegen met de beslissingen van de chauffeur voor me uit, is er – sorry – geen man overboord.

En laten we quotes vooral beschouwen voor wat ze zijn: uit de context gerukte wijsheden die slechts een esthetisch doel kennen. Of dienen als excuus om een selfie te posten.

Okay goed, nog eentje dan:

Geduld, znw,: een minder ernstige vorm van wanhoop, als deugd vermomd.” – Ambrose Bierce


Lees ook: Meta-Humanen leven Mindless

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *