Life hacks, Productivity

Life hack: selectieve discipline

We weten allemaal waarin onze realistische zelf verschilt van onze ideale zelf. Zo nu en dan pogen we net zo gedisciplineerd te zijn als de fit, food, en health bloggers die we volgen. En het liefst combineren we alles wat die verschillende bloggers doen in één leven – maar dan met de handicap dat we ook nog eens werken.

Mijn life hack voor discipline gaat je leven niet veranderen. Ik pas deze discipline truc niet op alles toe,* omdat er natuurlijk ook wat intrinsieke motivatie bij komt kijken. Als mijn motivatie om te sporten in het voorbeeld hieronder was dat ik een strakker lijf wilde, was het niet gelukt, omdat ik wel een strakker lijf wil, maar dat is niet iets waar ik elke dag veel tijd aan wil besteden. Mijn motivatie kwam uit het feit dat ik van sporten beter kan denken, en dat effect is direct merkbaar.

Deze gouden tip om discipline te kweken voor zaken waar het aan intrinsieke motivatie niet ontbreekt, komt niet uit een boekje. Het is wat ik zelf heb ondervonden en ik ben benieuwd of het jullie ook helpt:

“Ken U zelf”

Wat specifieker op dit gebied:

“Ken Uw zwaktes.”

Een voorbeeld:

Ik realiseerde me dat sporten goed was om mijn concentratie te bevorderen. Gezien de status van mijn prefrontale cortex was het bevorderen van mijn concentratievermogen zeker iets waar ik 246% voor wilde gaan (intrinsieke motivatie). Door elke dag te sporten, kon ik beter concentreren (sport, meditatie en medicatie). Door dat aan het begin van de dag te doen, had ik er zo veel mogelijk profijt van. En door het niet te lang te doen (2 tot 5 km max en 5 dagen per week) kon ik daar genoeg tijd voor inruimen (ik stond gewoon eerder op) èn ging ik mezelf ook niet overbelasten. Een effectief en haalbaar plan dus. Nou komt het:

Sjaak-afhaak-risico-momenten identificeren

Ik wist na een tijdje dat de kans dat ik Sjaakte het grootst was tussen het moment dat mijn wekker ging en dat ik klaar stond met mijn sportkleren aan. Ik wist dat, zodra ik suited-up was, dat ik alleen nog maar naar buiten hoefde te gaan en mijn rondje te lopen. Als ik mezelf maar in mijn kleren kon heisen was de rest een eitje.

Relativeren

Maar als je er zo over na denkt: uit bed rollen en jezelf in je kleren heisen die al naast je bed klaar liggen, kost toch eigenlijk veel minder energie dan 2 km hardlopen? Het is de mentale knop waar gedisciplineerde mensen het vaak over hebben. Dàt moment, tussen het afgaan van mijn wekker en mijn sleutels pakken, dàt is hèt moment. Het moment waarop jij discipline opbouwt, het moment dat als je dàt alleen al overwint, dat je al gewonnen hebt van jezelf en je je routine al in je pocket hebt zitten, je de bittere beker die je met beide handen aanpakt om te realiseren dat er gewoon water in zit. Dààr gaat het om.

Implementeren

Dus, als mijn wekker gaat, denk ik: ok, dit is de test en hèt moment waar het allemaal om gaat. Het potentiele verschil tussen ideaal en realiteit. Het moment dat mij de rest van de dag zoveel profijt gaat opleveren. En het enige wat ik hoef te doen is 1) niet op snooze drukken, en 2) mijn sportkleren aan te trekken. Dan ben ik er al. BAM, daar gaan we. 1,2….en de Hans Zimmer muziek begint..

 

Lees ook: Lifestyle changes: tips om het vol te houden

*= zie ook het feit dat mijn laatste blogpost een jaar geleden was. Mijn geestelijke incontinentie** is niet regelmatig genoeg om een blog “bij te houden” momenteel.

**= term van UvA docent, die Twitter “Hysterische Geestelijke Incontinentie” noemde, in het tijdperk voordat bloggen, Facebook, en Instagram echt een ding waren.

One comment on “Life hack: selectieve discipline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *